Lean, Scrum en Agile, wie komt deze kreten niet tegen in haar of zijn werk?
Mark Twain heeft vele organisaties en verbeteraars geïnspireerd:

·    
  • continu in (kleine) stapjes verbeteren
  • iedere keer weer waarde voor de klant creëren
  • elke dag weer.

Agile betekent ‘flexibel’. Om Agile te kunnen werken kan je o.a. tools vanuit Scrum en Lean inzetten.

Robert Scheepmaker

De Stacey Matrix

Toch verrast het mij hoe vaak ik nu zelf ben tegengekomen dat ik moet Scrummen om bestaande processen te verbeteren. En hier wringt het bij mij. Wat vind jij ervan dat Scrum wordt ingezet i.p.v. Lean?

Even terug naar de basis. Agile betekent ‘flexibel’. Om Agile te kunnen werken kan je o.a. tools vanuit Scrum en Lean inzetten. Als hulpmiddel wanneer je Scrum tools en wanneer je Lean tools inzet wordt vaak de Stacey Matrix gebruikt:

Manier van werken

Scrum is een manier van werken waarbij in (korte) sprints steeds weer waarde voor de klant wordt gecreëerd. Dit is een proces van ontwikkelen, experimenteren, bijsturen en verder ontwikkelen. Dit past bij de categorie ‘complex’. Denk bijvoorbeeld aan het ontwikkelen van nieuwe functionaliteit in software.

Zover best duidelijk. Maar waarom kiezen organisaties er toch voor om teams volgens de Scrum methode bestaande processen verder te verbeteren? Medewerkers die in 2-wekelijkse sprints werken, activiteiten in Azure bijhouden en iedere sprint werken aan verbeteringen van bestaande processen.

Wat missen deze organisaties in de huidige Lean filosofie? Wordt het belangrijk gevonden dat iedereen ‘scrumt’? Waarom laten we kansen liggen de Lean methode en -tools toe te passen en wordt uitgeweken naar Scrum? Of ben ik misschien de enige die dit meemaakt?

Ben je nieuwsgierig naar de Lean methode en -tools? Of wil je je verder verdiepen in de mogelijkheden van Lean? Misschien ben je wel op zoek naar een heel goede, motiverende en praktische training voor Lean. 

Wij staat uiteraard ook voor je klaar met een (digitaal) kopje koffie voor een leuk inhoudelijk en vrijblijvend gesprek!

Meer te weten komen over de Lean methode en -tools? Neem contact met ons op!

r.scheepmaker@improvery.nl 06 – 20175678

Improvery is een een Consultancy & Trainingsbureau gespecialiseerd in het helpen transformeren van organisaties naar meer resultaatgericht werken en het creëren van een cultuur van Continu Verbeteren.

Wij geloven dat resultaten altijd beter kunnen. Wij geloven ook dat resultaten niet alleen op de korte termijn effect moeten hebben, maar nog belangrijker zijn op de lange termijn. Met onze aanpak zorgen wij ervoor dat direct resultaat wordt geboekt, dat het resultaat blijvend is en dat de organisatie zelfstandig in staat is steeds verder te verbeteren.

Wij geloven dat veranderen mensenwerk is, dus richten wij ons vooral op het vergroten van de veranderkundige capaciteit van mensen.

Onze organisatie