In het landschap van organisatieontwikkeling en verandermanagement zijn missie, visie en strategie als de hoekstenen. Ontdek hier hoe elk element een unieke rol vervult en samen organisaties vormgeeft voor groei en succes. 

De missie van een bedrijf: waar je voor staat 

De missie van een bedrijf is meer dan slechts een zin op papier; het vertegenwoordigt de diepere betekenis van je organisatie. Het is als een innerlijk kompas dat de koers bepaalt en de richting aangeeft waarin je wilt groeien.  

Het omvat niet alleen wat je doet, maar vooral waarom je het doet. Het weerspiegelt je unieke identiteit, drijfveren, kernwaarden en de impact die je wilt hebben op de wereld. 

Kortom, de missie is de solide basis waarop je bedrijf rust en elke beslissing die je neemt weerspiegelt. 

De visie van een bedrijf: wat je wilt bereiken 

Waar de missie gaat over waarom je dingen doet, draait de visie van een bedrijf om de doelen die je wilt behalen. Het is de stip aan de horizon die aangeeft waar je naartoe werkt.  

Hier komen economische en maatschappelijke doelen samen, en het vormt een naadloze verbinding met je kernwaarden en missie om je bedrijf gericht te sturen.  

Het is belangrijk om je visie up-to-date te houden en het te zien als een gids voor de weg die je bedrijf bewandelt. 

De strategie van een bedrijf: de weg naar groei en succes 

De strategie van een bedrijf is als een gedetailleerde kaart die de weg naar groei en succes aangeeft. 
 
Het bevat de concrete stappen en acties die je gaat nemen om je visie en missie te verwezenlijken. 

Deze doordachte aanpak stippelt de route uit, overbrugt uitdagingen en optimaliseert kansen. Zo vormt het de sleutel tot het bereiken van je bedrijfsdoelen. 

Missie en visie voorbeelden 

Missie en visie zijn meer dan woorden; ze vormen de kern van organisatorische richting en doelen.  

Deze praktijkvoorbeelden illustreren hoe heldere missies en visies organisaties vormgeven en drijven naar tastbare resultaten.

Missie voorbeelden 

De drijfveer oftewel de missie achter je organisatie kan uiteenlopend zijn. Denk bijvoorbeeld aan de volgende voorbeelden van een aantal bekende merken: 

 • Tesla, dat zich inzet voor duurzame mobiliteit en innovatieve technologieën met de missie: “De wereldwijde overgang naar duurzame energie versnellen.” 
 • NS, dat gemeenschappen verbindt door betrouwbaar openbaar vervoer te bieden met de missie: “Samen maken we Nederland duurzamer en mobieler.” 
 • Google, dat zich wereldwijd inzet om informatie toegankelijk te maken en innovatie te stimuleren met de missie: “De informatie van de wereld organiseren en universeel toegankelijk en bruikbaar maken.” 

  Deze krachtige missies illustreren hoe richtinggevende doelen en positieve impact samen kunnen gaan, wat deze merken niet alleen zakelijk succesvol maakt, maar ook van blijvende waarde voor de samenleving. 

Visie voorbeelden 

Op dezelfde manier kan de visie van jouw organisatie verschillende vormen aannemen. Hier vind je een aantal voorbeelden op basis van dezelfde bekende merken: 

 • Tesla ziet een toekomst voor zich waarin duurzame mobiliteit en innovatieve technologieën de norm zijn. 
 • NS ziet een Nederland voor zich waarin iedereen snel en gemakkelijk kan reizen, wat bijdraagt aan hechtere gemeenschappen. 
 • Google ziet een omgeving waarin alle informatie onmiddellijk toegankelijk is, waardoor kennis wereldwijd beschikbaar wordt. 

Deze visies lijken misschien enigszins op de missies maar het grote verschil is dat een missie weergeeft waarom je organisatie bestaat, terwijl een visie de gewenste toekomstige staat beschrijft die je wilt bereiken. 

Strategie voorbeelden 

Terwijl missie en visie de weg wijzen, neemt strategie de praktische stappen om die visie tot leven te brengen. Hier zie je een aantal voorbeelden van hoe een strategie kan worden ingezet: 
 

 • Tesla wilt de wereldwijde overgang naar duurzame energie versnellen. Om dat te bereiken maken zij onder andere elektrische auto’s en bouwen zij laadstations.  
 • NS wilt Nederland duurzamer en mobieler maken. Dat doen ze door betrouwbaar openbaar vervoer aan te bieden. 
 • Google: Hun visie is dat iedereen overal toegang moet hebben tot informatie, en ze hebben een strategie ontwikkeld om zoekmachines te verbeteren en nieuwe technologieën te creëren. 

Bij deze strategie voorbeelden kun je goed zien hoe deze aansluiten op de voorgaande misie en visie voorbeelden. 

Waar begin je en hoe pas je het toe? 

Waar begin je en hoe pas je het toe? 

Oké, stel je hebt de fundamenten van missie, visie en strategie eindelijk goed staan. Hoe pas je dit dan eigenlijk goed toe binnen je organisatie?  

Een uitstekend startpunt hiervoor is het OGSM-model. 

OGSM staat voor Objective (stip aan de horizon, Goals (doelen), Strategies (strategieën), en Measures (dashboard en actieplan). Begin met het vaststellen van een duidelijke Objective voor je organisatie, die aansluiten bij je missie en visie.  

Vervolgens bepaal je specifieke doelen die de Objective meetbaar maken, de coördinaten van je succes. Daarna ontwikkel je strategieën om je Objective te bereiken, en ten slotte bepaal je met behulp van een actieplan hoe je je strategieën gaat realiseren en ontwikkel je een dashboard om de voortgang van je strategieën monitoren.  

Het OGSM-model helpt je om de abstracte concepten van missie en visie om te zetten in praktische stappen en meetbare resultaten, waardoor je organisatie op koers blijft om je langetermijnvisie te realiseren. Benieuwd naar wat dit voor jullie organisatie kan betekenen? Neem gerust eens vrijblijvend contact met ons op. 

Wij werken voor

Contactformulier

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Laatste blogs

Teamcoaching als inzet voor het realiseren van je doelen

High performing teams creëren met behulp van de piramide van Lencioni, geweldig hulpmiddel voor een betere teamsamenwerking.

Maak je doelstellingen concreet in KPI’s

KPI’s is een bouwsteen in de onderste laag van de 5P piramide van Improvery: Richting geven aan verandering.

© 2024 Alle rechten voorbehouden - Improvery -