Lean, Scrum en Agile, wie komt deze kreten niet tegen in haar of zijn werk?
Mark Twain heeft vele organisaties en verbeteraars geïnspireerd:

Waarom scrummen als de Lean filosofie en -tools ook kunnen? image
·    
  • continu in (kleine) stapjes verbeteren
  • iedere keer weer waarde voor de klant creëren
  • elke dag weer.

Agile betekent ‘flexibel’. Om Agile te kunnen werken kan je o.a. tools vanuit Scrum en Lean inzetten.

Robert Scheepmaker

De Stacey Matrix

Toch verrast het mij hoe vaak ik nu zelf ben tegengekomen dat ik moet Scrummen om bestaande processen te verbeteren. En hier wringt het bij mij. Wat vind jij ervan dat Scrum wordt ingezet i.p.v. Lean?

Even terug naar de basis. Agile betekent ‘flexibel’. Om Agile te kunnen werken kan je o.a. tools vanuit Scrum en Lean inzetten. Als hulpmiddel wanneer je Scrum tools en wanneer je Lean tools inzet wordt vaak de Stacey Matrix gebruikt:

Waarom scrummen als de Lean filosofie en -tools ook kunnen? image 4

Manier van werken

Scrum is een manier van werken waarbij in (korte) sprints steeds weer waarde voor de klant wordt gecreëerd. Dit is een proces van ontwikkelen, experimenteren, bijsturen en verder ontwikkelen. Dit past bij de categorie ‘complex’. Denk bijvoorbeeld aan het ontwikkelen van nieuwe functionaliteit in software.

Zover best duidelijk. Maar waarom kiezen organisaties er toch voor om teams volgens de Scrum methode bestaande processen verder te verbeteren? Medewerkers die in 2-wekelijkse sprints werken, activiteiten in Azure bijhouden en iedere sprint werken aan verbeteringen van bestaande processen.

Wat missen deze organisaties in de huidige Lean filosofie? Wordt het belangrijk gevonden dat iedereen ‘scrumt’? Waarom laten we kansen liggen de Lean methode en -tools toe te passen en wordt uitgeweken naar Scrum? Of ben ik misschien de enige die dit meemaakt?

Ben je nieuwsgierig naar de Lean methode en -tools? Of wil je je verder verdiepen in de mogelijkheden van Lean? Misschien ben je wel op zoek naar een heel goede, motiverende en praktische training voor Lean. 

Wij staat uiteraard ook voor je klaar met een (digitaal) kopje koffie voor een leuk inhoudelijk en vrijblijvend gesprek!

Meer te weten komen over de Lean methode en -tools? Neem contact met ons op!

[email protected] 06 – 20175678
Waarom scrummen als de Lean filosofie en -tools ook kunnen? Rob small Waarom scrummen als de Lean filosofie en -tools ook kunnen? cta pijl

Laatste blogs

Teamcoaching als inzet voor het realiseren van je doelen

High performing teams creëren met behulp van de piramide van Lencioni, geweldig hulpmiddel voor een betere teamsamenwerking.

Maak je doelstellingen concreet in KPI’s

KPI’s is een bouwsteen in de onderste laag van de 5P piramide van Improvery: Richting geven aan verandering.

© 2024 Alle rechten voorbehouden - Improvery -