Scrum is een methode uit de Agile filosofie die vaak wordt ingezet om complexe projecten naar een goed einde te brengen.

De Scrum Master zorgt in dit geval voor een vlot proces met een efficiënte structuur. De Scrum methode kwam al in de jaren ’90 tot stand, en wordt de laatste jaren steeds vaker ingezet bij projecten waarin veel verschillende personen betrokken zijn.

De Scrum Master werkt in organisaties die ‘Agile’ (wendbaar) werken. Dat wil zeggen dat deze organisaties zich ervan bewust zijn dat omstandigheden continu veranderen. Zij zijn in staat om hier effectief op in te spelen.

Wat is een Scrum Master?

Scrum Master, wat is dat? Deze persoon is een soort manager binnen het projectteam, die samen met het team ervoor zorgt dat het project opgedeeld wordt in behapbare delen. Zo weet ieder projectlid welke taken hem of haar toebedeeld zijn. Bovendien helpt de Scrum Master bij het brengen van structuur in de prioriteiten.

De Scrum Master richt zich dus met name op het bewaken en stimuleren van een efficiënte en succesvolle werkwijze. Dit middels Scrum Methodieken, zoals een Scrum Board, dat dient als een leidraad voor to-do taken en prioriteiten. En scrum rituelen, zoals een daily stand-up (dagelijkse bijeenkomst van max. 15 minuten) waarbij werkzaamheden door het team worden afgestemd.

Rol van Scrum Master in het Scrum-team

Een Scrum Master is de facilitator en coach binnen het volledige projectteam, ook wel Scrum Team genoemd. De Scrum Master wordt dan ook vaak gezien als onmisbare schakel. Hij of zij moet coachen (niet aansturen) om het project tot een succes te brengen.

De Scrum Master is verantwoordelijk voor de uitvoering van de Scrum aanpak binnen het gehele Scrum team. Dat wil overigens niet zeggen dat diegene verantwoordelijk is voor het eindresultaat. Het hele team wordt ook écht als team gezien en het Scrum Team is verantwoordelijk voor succes.

Waarde van competente Scrum Master in Agile werken

Scrum als methodiek valt onder Agile werken. Een Scrum Master kan met het Scrum Team veel bijdragen aan een effectieve manier van werken, waarbij betrokkenheid voorop staat. Zo voelen teamleden zich samen verantwoordelijkheid voor de resultaten en gaan ze samen voor resultaat. Daar hebben zowel werknemers als klanten baat bij.

Scrum werken in jouw organisatie?

Wil je Scrum (Agile) werken doorvoeren of verbeteren binnen de organisatie en kun je hulp gebruiken op het gebied van prestaties en continu verbeteren? Dan ben je bij Improvery aan het juiste adres.

Wij helpen je organisatie bij het realiseren van ambities. We bieden diverse trainingen aan en zijn daarnaast ook je partner op het gebied van consultancy.

Kies voor verandermanagement en neem contact met ons op voor de mogelijkheden. 

Wij werken voor

Contactformulier

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Laatste blogs

Dashboarding in een agile organisatie

Binnen organisaties kan het lastig zijn, met name bij een agile werkwijze, rapportages in alle niveaus van een verandering op…

KATA coaching: In 5 Stappen continu verbeteren

Continu verbeteren gaat niet vanzelf. Met behulp van 5 vaste vragen in de (dagelijkse) Kata coaching leer je medewerkers dit…

© 2024 Alle rechten voorbehouden - Improvery -