Je hebt vast wel eens van Scrum en van een Scrum Team gehoord, maar je weet misschien niet precies wat het verschil tussen de rollen in het Scrum Team zijn. Die leggen we graag aan je uit. We vertellen je tevens over het verschil tussen een Scrum Master en de traditionele Project Manager.

Welke rollen in Scrum Team?

Binnen een Scrum team worden drie verschillende rollen aangenomen. 

  • Scrum Master: ondersteunt het proces en team 
  • Product Owner: behartigt belangen van stakeholders 
  • Ontwikkelteam: werkt aan uitvoering van het project 

Het belang van de Scrum Master voor het team en project 

De Scrum Master is de facilitator en coach die het team aanmoedigt om effectief te werken en obstakels te elimineren. Hij of zij leeft de vijf Scrum Values na en streeft ernaar dat ieder teamlid ook deze waardes nastreeft en durft na te streven.  

Betrokkenheid – Focus – Openheid – Respect – Moed 

Verschil Scrum Master en Product Owner 

De rol van de Scrum Master hebben we hierboven uitgelegd. Wat is dan het verschil tussen een Product Owner en Scrum Master?

De Product Owner vertegenwoordigt het belang van klanten, management en stakeholders en is verantwoordelijk voor de communicatie met deze groepen. Daarnaast beheert hij of zij de Product Backlog (overzichtelijke lijst met ideeën, taken en prioriteiten) en monitort de voortgang.

Uitvoering door het ontwikkelteam

Het Ontwikkelteam bestaat normaal gezien uit drie tot tien personen die ieder uitblinken in een eigen specialisme. Belangrijk is dat iedereen als gelijke wordt behandeld, zonder functietitels of stempels.

Het Ontwikkelteam zorgt binnen afgebakende tijdvakken (sprints) dat een bepaalde hoeveelheid werk wordt voltooid. 

Scrum Master versus Project Manager

Door Scrum te werken verdwijnt in dit proces de traditionele rol van de project manager. Want hoewel de rollen in eerste instantie misschien veel op elkaar lijken, zijn er wel degelijk verschillen tussen de Scrum Master en project manager.

In de eerste plaats heeft een Scrum Master als taak om te coachen en faciliteren, in plaats van aan te sturen zoals de projectleider. Hij of zij geeft geen oplossingen, maar stimuleert het team om zelf tot de oplossing te komen.

De Project Manager houdt zowel zicht op tijdlijn en budget om targets te halen. Deze rapporteert over de voortgang aan de opdrachtgever. Bij Scrum liggen deze taken niet bij de Master, maar bij de Product Owner en het ontwikkelteam.

Scrum Team in jouw organisatie?

Binnen jouw organisatie Scrum gaan werken?

Kun je hulp gebruiken bij het introduceren van deze werkwijze ? Improvery schiet je graag te hulp. Als Consultancy & Trainingsbureau zijn we gespecialiseerd in het transformeren van organisaties, met focus op resultaatgericht werken.

Neem gerust eens contact met ons op voor een vrijblijvend advies. 

Wij werken voor

Contactformulier

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Laatste blogs

Teamcoaching als inzet voor het realiseren van je doelen

High performing teams creëren met behulp van de piramide van Lencioni, geweldig hulpmiddel voor een betere teamsamenwerking.

Maak je doelstellingen concreet in KPI’s

KPI’s is een bouwsteen in de onderste laag van de 5P piramide van Improvery: Richting geven aan verandering.

© 2024 Alle rechten voorbehouden - Improvery -