Het behalen van je doelen en resultaten valt of staat met de kracht van het team waarmee je dit doet. Een van de manieren om je team volwassener te maken, en daarmee te werken aan een ijzersterk team, is door teamcoaching in te zetten. In deze blog gaan we kort in op hoe teamcoaching kan bijdragen aan het creëren van high performing teams en geven we wat inzichten in hoe wij teamcoaching bij Improvery toepassen.
Wat is Teamcoaching?
Teamcoaching is een proces waarbij een coach een team begeleidt om hun samenwerking en prestaties te verbeteren. Het doel is om teams hun volledige potentieel te laten bereiken door inzicht te geven in interactie en gedragspatronen die “samenwerking en presteren” tegen gaan en het team interventies te leren om deze te overwinnen. Teamcoaching richt zich op het versterken van de collectieve capaciteiten van het team en het bevorderen van een cultuur van continue groei en verbetering.
Waarom zou je teamcoaching kunnen inzetten?
Er zijn verschillende redenen waarom je Teamcoaching in zou kunnen zetten, namelijk:
- Het helpt bouwen aan vertrouwen en samenwerking: Een teamcoach helpt het team bij het opbouwen van vertrouwen, wat de basis vormt voor effectieve samenwerking.
- Het verbetert de Communicatie: Door middel van coaching krijgen teams inzicht in hun interactiepatronen, wat misverstanden vermindert en samenwerking bevordert.
- Het verhoogt de betrokkenheid: een teamcoach leert het team frustratie energie omzetten constructieve energie, wat leidt tot hogere motivatie en betere prestaties.
- Het zorgt voor constructieve conflicten: Een van de belangrijke vaardigheden die veel teams te leren hebben is het constructief aangaan van ‘conflicten’, om zo de besluitvorming te verbeteren. Een teamcoach leert het team dit soort competenties te verbeteren.
Wat zijn dan elementen voor succesvolle Teamcoaching?
- Doelstellingen en verwachtingen stellen: Een team is pas een team te noemen wanneer het een gezamenlijk doel heeft, waarvoor de teamleden elkaar nodig hebben om het te bereiken. Naast een resultaatdoel, kan dit ook gaan om een samenwerkingsdoel.
- Zowel aan de boven- als onderstroom werken: Vaak is er zowel aan de bovenstroom (structuur, afspraken etc.) werk te doen als aan de onderstroom (gedrag, interactie etc.). Een teamcoach kan aan beide elementen werken met een team, en houdt het evenwicht hierin samen met het team in de gaten.
- Vertrouwen opbouwen: Vertrouwen is de hoeksteen van elk succesvol team. Een coach gebruikt verschillende technieken en activiteiten om vertrouwen binnen het team op te bouwen en te versterken.
- Samenwerkcompetenties ontwikkelen: Afhankelijk van de fase waarin het team is heeft een team competenties te ontwikkelen om succesvol samen te kunnen werken. Voorbeelden van dergelijke competenties zijn: Luisteren naar elkaar, tot besluitvorming komen, helder communiceren, afspraken nakomen etc.
Een teamcoach werkt gericht aan de hulpvraag dat het team heeft op een dergelijke competentie.
- Het team zelf laten leren: Uiteindelijk is het cruciaal dat het team zelf inzicht ontwikkeld in eigen gedrag, en in de eigen patronen. Vervolgens moet het team zelf leren hierop te interveniëren, en het gedrag en de patronen op te lossen. Een teamcoach lost dus niks op vóór het team, maar zorgt dat het team zelf leert op te lossen.
De theorie van High Performing Teams vs teamcoaching
Binnen organisaties horen we steeds vaker de term “high performing team” terugkomen. (Lees ook onze blog over high performing teams) Kijkend naar het bovenstaande is dat wat we juist met teamcoaching willen bereiken. De theorie hierover zegt namelijk: High performing teams onderscheiden zich door hun vermogen om telkens hoge prestaties te leveren en zich continu aan te passen aan veranderingen. Volgens onderzoek hebben high performing teams de volgende kenmerken:
- Duidelijke doelen en verwachtingen: Het team weet precies wat er van hen verwacht wordt en streeft gezamenlijk naar dezelfde doelen.
- Sterke onderlinge relaties: Teamleden vertrouwen elkaar en werken effectief samen.
- Flexibiliteit en veerkracht: Het team kan zich snel aanpassen aan nieuwe omstandigheden en uitdagingen.
- Open communicatie: Er is een cultuur van transparantie en openheid waarin feedback gewaardeerd wordt.
De theorie van Lencioni vs teamcoaching
Waar we binnen Improvery veel gebruik van maken wanneer we aan de slag gaan met een team is het model van Lencioni. Patrick Lencioni’s model van de vijf frustraties van een team biedt namelijk een raamwerk voor het begrijpen van de dynamiek binnen teams en het overwinnen van obstakels die high performance in de weg staan. De vijf frustraties volgens Lencioni zijn:
- Gebrek aan vertrouwen: Teamleden zijn niet open over hun fouten en zwakheden.
- Angst voor conflicten: Teams vermijden constructieve conflicten en discussies.
- Gebrek aan betrokkenheid: Er is geen volledige toewijding aan beslissingen.
- Vermijden van verantwoordelijkheid: Teamleden houden elkaar niet verantwoordelijk voor hun acties.
- Onvoldoende aandacht voor resultaten: Individuele doelen worden boven teamprestaties gesteld.
Een teamcoach kan deze theorie gebruiken om de dynamiek binnen een team te evalueren en gerichte interventies in te zetten om deze frustraties te adresseren.
Ook dit sluit weer heel mooi aan op de doelen van een teamcoach!
Conclusie
Teamcoaching is essentieel voor het behalen van teamresultaten omdat het een team leert hoe ze beter kunnen samenwerken om de doelen te realiseren. Door de inzichten van Lencioni toe te passen en een cultuur van vertrouwen, open communicatie en voortdurende verbetering te bevorderen, kunnen teams echt naar hun volledige potentieel toewerken. Een effectieve teamcoach ondersteunt teams niet alleen bij het bereiken van hun doelen, maar helpt ook bij het opbouwen van een cultuur van continu verbeteren.
Herken jij nu obstakels in je team die jou weerhouden om je doelen te behalen? Zie jij dat je team tot meer instaat is dan het nu laat zien, maar weet je niet goed hoe je dat potentieel eruit kan halen? Neem dan nu contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.
Wij staan voor je klaar!
[email protected]Contactformulier
We nemen graag contact met je op!