De zorgsector staat voor een enorme uitdaging de komende jaren: een toenemende zorgvraag door vergrijzing, een en toename van chronische aandoeningen en daarnaast de krimpende arbeidsmarkt. Dit leidt tot een zorgkloof die vraagt om slimme, duurzame oplossingen. Improvery begeleidt zorgorganisaties met een integrale veranderaanpak om deze uitdaging het hoofd te bieden. Dit doen wij door organisaties te helpen om efficiënter te werken, processen continu te verbeteren en tegelijkertijd het werkplezier te behouden.
Onze aanpak: het 5P-model als kompas
Onze integrale veranderaanpak is gebaseerd op het 5P-model, dat dient als leidraad voor een gedragen analyse en duurzame prestatieverbetering:

- Purpose: Wat is het hogere doel van je organisatie en hoe zorgen we ervoor dat dit in alle lagen van de organisatie bekend is?
- Performance: Welke doelen streven we na, wat meten we, en wat zegt dat over de prestaties?
- Process: Hoe verlopen de processen momenteel?
- Problem Solving: Hoe pakken we knelpunten en verspillingen aan?
- People: Hoe zorgen we voor betrokkenheid en eigenaarschap bij medewerkers?
We starten met een grondige analyse (zie onze pagina over de 5P piramide) om het verbeterpotentieel te identificeren. Vervolgens stellen we duidelijke doelen en KPI’s op, afgestemd op de ambities van de organisatie. Onze aanpak is mensgericht en pragmatisch, met focus op het ontwikkelen van mensen en competenties.
Continu verbeteren in de lijn verankeren
Continu verbeteren is geen project, het gaat om de cultuur van je organisatie. Een belangrijke succesfactor is dat continu verbeteren niet alleen iets is van de ondersteunende diensten, maar stevig verankerd wordt in de lijn. Zorgprofessionals en teamleiders worden eigenaar van het verbeterproces. Coaching op de werkvloer is hierin cruciaal: geen dikke rapporten, maar praktisch aan de slag. Voorbeelden hiervan zijn:
- Dagstarts om prioriteiten te delen en issues bespreekbaar maken tijdens een kort dagelijks overleg en verbeterborden om overzicht houden op lopende verbeteracties.
- Een 5-stappenplan (5S) voor een opgeruimde en veilige werkomgeving.
- Continu verbeter methodiek (Kaizen en A3) om structureel problemen oplossen en processen te optimaliseren
Deze aanpak zorgt voor eigenaarschap en betrokkenheid bij medewerkers, wat leidt tot duurzame verbeteringen.
Leren en ontwikkelen: Orange Belt, Green Belt en Black Belt opleidingen
Naast het doen, is leren en ontwikkelen essentieel. Improvery verzorgt praktijkgerichte Lean Orange Belt en Green Belt trainingen, waarbij deelnemers leren werken met de A3-methodiek en hun eigen verbeterproject uitvoeren. Daarnaast bieden we voor de ervaren verbeteraars ook de Black Belt opleiding aan.
De training volgt het principe: Voordoen – samen doen – zelf doen
We bieden ook Train-de-trainer programma’s en intensieve coaching aan tijdens de projectuitvoering.
Kijk hier voor ons opleidingsaanbod
Leiderschap als versneller van continu verbeteren
Leiderschap speelt een sleutelrol in het duurzaam borgen van continu verbeteren. Wij helpen zorgorganisaties om het gedachtengoed te verweven in hun strategische koers. Denk aan:
- Management Development-programma’s waarin Lean en continu verbeteren worden opgenomen.
- Strategie-executie; hoe zorg je ervoor dat de strategie ook vertaald wordt naar haalbare doelen en kpi’s op de afdelingen?
- Coaching van leidinggevenden om teams effectief te begeleiden in de praktijk.
- Eén taal spreken binnen de organisatie – van Raad van Bestuur tot verpleegkundige.
Deze aanpak zorgt voor een cultuur waarin continu verbeteren vanzelfsprekend is.
Interesse om met continu verbeteren aan de slag te gaan?
Ben je benieuwd hoe jouw zorgorganisatie de eerste stap kan zetten naar meer eigenaarschap, werkplezier én betere prestaties? Neem dan contact op met Lizeth Abrahamsen voor een vrijblijvend gesprek. Samen bekijken we hoe we de zorg slimmer kunnen organiseren – met oog voor mens én proces.


Contactformulier
We nemen graag contact met je op!