De term blended learning heb je misschien wel eens gehoord, maar wat is het precies? We vertellen je over de betekenis, voor wie het is bedoeld en hoe je het tot een succes brengt. Hoewel blended learning in de basis voor onderwijsinstellingen is, kan het daarnaast ook toegepast worden binnen organisaties. Ook daar gaan we dieper op in. 

Wat is blended learning? 

Blended learning betekent letterlijk gemixt leren. En dat is precies wat het is. Door middel van een mix aan leervormen wordt er een effectieve aanpak voor leren gehanteerd. Denk aan een combinatie van klassikale trainingen, boeken en workshops, e-learning met behulp van webinars en video’s en overige leervormen die bijdragen aan het proces. 

Bovendien is informatie via diverse devices en bronnen beschikbaar, zodat de leerervaring gestimuleerd wordt met behulp van toegang en flexibiliteit. Ideaal voor scholieren, maar ook voor organisaties die graag effectief inspelen op ontwikkelingen. Blended learning ontwikkelingstrajecten stimuleren verdieping en flexibiliteit onder medewerkers. 

Voordelen blended learning 

Blended learning heeft als grootste voordeel dat informatie via veel verschillende bronnen en kanalen beschikbaar is. Op die manier wordt het leerproces zo aantrekkelijk mogelijk gemaakt en kan men flexibel informatie consumeren. Blended learning voordelen: 

  • Veel flexibiliteit en opties tot tijd- en plaats afhankelijk leren 
  • Bevorderen van autonomie, zelfsturing en verantwoordelijk gedrag 
  • Leren wordt leuker door grotere aanbod aan leermogelijkheden 
  • Betere leerresultaten en meer enthousiasme onder deelnemers 
  • Kosten drukken, want online content kan meerdere keren mee 

Nadelen blended learning 

De methodiek van blended learning vraagt veel verantwoordelijkheid van degene die consumeert. Het grootste nadeel is dat niet iedereen het even eenvoudig vindt om die verantwoordelijkheid te nemen. Het kan ervoor zorgen dat iemand de werkdruk als te hoog ervaart. Voor de facilitator is het belangrijk dit goed te monitoren. 

Conclusie: het potentieel van blended learning voor effectief leren 

Blended learning is een effectieve methode om kennis te verbreden op een doeltreffende manier, dit zowel binnen onderwijs als organisaties. Naar verwachting worden combinaties van leertechnieken steeds verder geoptimaliseerd voor maximaal resultaat.

Benieuwd naar hoe wij blended learning toepassen in onze trainingen? Neem dan contact op met Improvery Consultancy & Trainingsbureau en transformeer! 

Wij werken voor

Contactformulier

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Laatste blogs

Teamcoaching als inzet voor het realiseren van je doelen

High performing teams creëren met behulp van de piramide van Lencioni, geweldig hulpmiddel voor een betere teamsamenwerking.

Maak je doelstellingen concreet in KPI’s

KPI’s is een bouwsteen in de onderste laag van de 5P piramide van Improvery: Richting geven aan verandering.

© 2024 Alle rechten voorbehouden - Improvery -