In eerdere blogs hebben wij het gehad over onze eerste ‘P’ uit ons 5P-model, namelijk ‘Purpose’, het verschil tussen ‘missie, visie, en strategie’. De gemene deler van deze drie thema’s is een poging tot het maken van, en inspelen op, de toekomst. Maar zoals Wim Kan al zei: ”niets is zo lastig te voorspellen als de toekomst”.
In deze blog staan we stil bij strategisch denken en continu verbeteren: vanuit welk perspectief kijk je naar de toekomst en wat betekent dit voor jouw bedrijf, organisatie of afdeling op het gebied van continu verbeteren.
Is de situatie te zien als een gecompliceerde ‘puzzel’ of een complex ‘kluwen’?
Puzzel in stabiele context
Veel problemen die wij zien, zien wij als gecompliceerd, als een puzzel.
Als de situatie daadwerkelijk gezien kan worden als een puzzel, betekent dit dat er een stappenplan kan worden gevolgd om de puzzel op te lossen.
We kunnen een A3 starten, een proces en haar knelpunten in kaart brengen, data verzamelen die ons inzicht biedt in niet waarde toevoegende activiteiten, KPI’s ontwikkelen of een OGSM opstellen om daarmee onze jaardoelen te realiseren, of in ieder geval daarnaar te streven. Daarmee kijken wij ‘convergerend’ naar de toekomst.
Zolang de situatie stabiel en de toekomst zeker is, kunnen we de puzzel volgens dit stappenplan leggen en convergerend de toekomst benaderen.
Het wordt vaak complexer als we gaan uitzoomen en kijken hoe wij als organisatie gepositioneerd zijn en weten binnen welke ‘arena’ het spel gespeeld wordt.
Het ontdekken van de arena waar je in speelt is een continu proces, zeker nu de toekomst steeds sneller het heden lijkt te worden. Daarbij is het soms niet meer voldoende om een punt op de horizon te hebben. Het punt verandert, de horizon verandert, jouw plek t.o.v. van de horizon verandert, oftewel je zit in een omgeving die het Amerikaanse leger als ‘vuca’ definieert.
Kluwen in onzekere context?
De belangrijkste eigenschappen die de toekomst van ons vraagt zijn flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Want soms is een probleem geen puzzel, maar een kluwen.
En als het probleem een kluwen is, is kan ´divergerend´ denken een uitkomst zijn. Meerdere scenario’s, en dus oplossingen, zijn mogelijk.
Dan helpt het om in plaats van een groot plan te maken juist klein te beginnen en te experimenteren. En als het niet blijkt te werken, is het verlies van de inspanning ook maar beperkt. Door agile principes toe te passen kunnen teams snel experimenteren, leren en aanpassen. Lean-methodologieën zorgen er vervolgens voor dat de meest waardevolle ideeën worden verfijnd en efficiënt worden geïmplementeerd.
Samen zorgen deze tools voor een balans tussen creativiteit en daadkracht, essentieel in een snel veranderende wereld. Bedenk daarbij dus goed in welke situatie jouw team/ afdeling of bedrijf zit alvorens over te gaan tot actie.
N.B. een probleem is vaker een kluwen dan je denkt…
Lees vooral ook de blog van mijn collega Marc over hoe Lean en Safe (Agile) elkaar versterken.
Heb je ondersteuning nodig om te beginnen met continu verbeteren? Laat het weten, we helpen je graag verder!
[email protected]Contactformulier
We nemen graag contact met je op!