Ik zal meteen maar iets opbiechten. Als Feyenoord-fan was en ben ik vastbesloten om in deze column iets te roepen over het kampioenschap dat afgelopen weekend behaald is. Dus, daar komt ie: “Het succes van Feyenoord is het perfect uitvoeren van de tactiek (standaard werk) gekoppeld aan een geweldige teamgeest (cultuur)”.

Misschien wel het mooiste voorbeeld van het creëren van de teamgeest/cultuur; het artikel dat maandag 15 mei 2023 op nu.nl stond over Orkun Kukcu, de aanvoerder van Feyenoord. Kukcu had in het begin van het seizoen last van slaapproblemen, zo erg zelfs dat hij in de voorbereiding regelmatig huilend op het veld stond. Trainer Arne Slot herkende het probleem, gaf Kukcu de ruimte en maakte hem belangrijk in het team. Resultaat Kokcu werd één van de dragende spelers van het kampioenselftal.  

Nou is het natuurlijk altijd lekker om een stukje te wijden aan je favoriete club, zeker wanneer ze net kampioen zijn geworden. Maar als lezer vraag je je nu waarschijnlijk af, maar Daan, waarom is dit van belang?  

Vraagstuk

Het succes van Feyenoord raakt een vraag die wij kregen van een van onze klanten. Zij zijn druk aan het werk om hun werkzaamheden op de vloer te standaardiseren en uniformeren over vestigingen heen. Een exercitie die ze in het verleden vaker hebben ondernomen en die eigenlijk altijd weer verwaterd of verzand. Ons werd gevraagd om te komen vertellen over succesfactoren bij standaard werken, specifiek voor management en directie.

Met andere woorden: Welk gedrag vanuit management helpt om standaard werken een succes te maken? 

Succesfactoren

We hebben ons eerst gefocust op “het blauwe gedeelte” van standaard werken. Zorgen dat de standaarden er zijn en dat ze voor iedereen duidelijk, zichtbaar en vindbaar zijn.
In de parallel met Feyenoord: weten hoé verwacht wordt dat we gaan spelen, duidelijk beschreven en geïnstrueerd.

In dit gedeelte is bij de klant al veel geïnvesteerd en staat inmiddels een behoorlijk goede structuur. Dit is randvoorwaardelijk om de wedstrijd te kunnen winnen, maar met alleen een duidelijke instructie ben je er natuurlijk niet. Daarom zijn we daarna aan de slag gegaan met de succesfactoren die wij zien bij verschillende klanten in het creëren van een cultuur van standaard werken.  

  • Voorbeeldgedrag: Cultuur is volgens ons gezamenlijk gedrag en dat begint met voorbeeldgedrag. Laat zien wat je belangrijk vindt! Is tijdigheid van je product of service een belangrijke KPI? Zorg ervoor dat je op tijd bent! Wil je dat je spelers zich extra inzetten voor hun sport? Laat zelf zien wat jij er allemaal extra voor doet!  
  • Gemba: Zorg dat je bent waar het gebeurt, dat je zichtbaar bent en dat je uiteindelijk zo vaak zichtbaar bent dat je zonder filter te zien krijgt wat er op de werkvloer leeft. Door écht te horen en te zien wat er op de werkvloer gebeurt kan je werken aan een winnend team en een winnende tactiek.  
  • Challenge: Zorg ervoor dat je je team een uitdagende maar haalbare doelstelling geeft. Niks is frustrerender dan een doelstelling die niet haalbaar is maar nét op je tenen moeten lopen en het wél halen zorgt voor veel voldoening. Door in kleine stapjes de uitdaging steeds groter te maken (steeds als een tussendoelstelling is gehaald), bereik je samen grote successen. Zo kan je van ‘het eerst maar eens winnen van de volgende wedstrijd’ naar ‘de doelstelling om top-3 te finishen’ tot uiteindelijk ‘kampioen’ worden! 
  • Standaard werken geldt ook voor leiderschap: Uiteindelijk moet je als leiderschap ook zelf een duidelijke standaard hanteren en zo ook duidelijkheid en goed voorbeeld geven aan je team. Een gemba walk, het ritme van je overleggen, de manier van overleggen, de manier waarop je als leiders van elkaar leert wat goed werkt en wat niet werkt om prestaties binnen teams te verbeteren. Ook dat zijn allemaal standaard of beste manieren van werken. Hierbij hoort ook dat je laat zien dat je het volhoudt, dat je volhard.

Situationeel leiderschap

In het verlengde van het laatste punt sloten we onze sessie af met een uur over situationeel leiderschap. De centrale vraag hierbij: Hoe zorg ik dat mijn leiderschapsstijl aansluit bij wat mijn team op dit moment nodig heeft om te kunnen presteren?  

Ook weer duidelijke parallel met het kampioenschap van Feyenoord. In het artikel op nu.nl komt Kokcu ook aan het woord over de stijl die Arne Slot hanteerde. Hieruit komt duidelijk naar voren dat ook Arne Slot op verschillende momenten, verschillende stijlen hanteert. Van op instructieniveau (S1) uitleggen wat hij van spelers verwacht qua tactiek tot de spelers zelf teambuiling laten organiseren en zich daar verder totaal niet mee bemoeien (S4). Door zo flexibel te zijn, ondersteunt Slot zijn team maximaal in de ambitie die ze met elkaar hebben afgesproken.  
 

Ben jij nou nieuwsgierig geworden? Of lijkt het je gewoon een keer leuk om te sparren over Feyenoord of over standaard werken? Mail of bel me gerust!  

Laatste blogs

Jij wilt toch ook werken in een High Performing Team?

High performing teams creëren met behulp van de piramide van Lencioni, geweldig hulpmiddel voor een betere teamsamenwerking.

Dashboarding in een agile organisatie

Binnen organisaties kan het lastig zijn, met name bij een agile werkwijze, rapportages in alle niveaus van een verandering op…

© 2024 Alle rechten voorbehouden - Improvery -